Forside Om mig Teori Træning Instruktør? Links NoseWork BaBu

 

02.01.2020 Jeg er blevet meget glad for at træne Nosework og Babu synes også et det er rigtig sjovt.
Hun synes desværre også at det er sjovt at læse alle de historier som andre hunde efterlader i søgeområdet, så vi arbejder meget med prioritering af duften.
Jeg lavede et lille forsøg, hvor hun først fik et søg efter godbidder og derefter søgte på ren duft.
Godbidssøget viser hver svært hun har det med dufte der blander sig og er lidt oppe i højden.
01.07.2019 Babu er blevet rigtig god. Hun lader sig ikke distrahere af andre hunde og kommer meget hurtigt over møder med katte.
I tirsdags fik hun en opgave hvor to sporlæggere var startet samtidig med ca 100 meters afstand. Først var de gået skråt imod hinanden og efter at være mødtes gik de væk fra hinanden og sad med ca 100 meters afstand. En anden hund havde gået sporet til højre sammen med os. Babu fik sporet til venster. Man kan se hvordan hun studerer mødestedet og bliver mere fokuseret på det sidste stykke.
Hun har meget erfaring og er rigtig dejlig at arbejde med.
27.03.2018 I løbet af efteråret mærkede jeg en faldende motivation hos både Babu og mig selv. Jeg tror at man kan blive træt af at hele tiden at måtte arbejde med de samme tre sporlæggere og i de samme områder. Selvom jeg prøver at variere.
Endelig fik jeg mulighed for lidt ny inspiration på et seminar i Düsselsdorf. Her mærkede jeg rigtigt hvor meget sjovere Babu synes at det er at finde nye mennesker og jeg fik også inspiration til nye træningsmomenter som før begge ender af linen meget mere skarpe.
Nu er det blevet lyst om aftenen og der blev mulighed for et Babutrail i mandagsgruppen. Det var første gang vi var i dette område og mine træningskolleger havde fået frie hænder.
11.07.2017 Foråret er primært gået med at få gjort 6 teams klar til deres Level 1 test. De bestod allesammen.
Babu og jeg har arbejdet med 3 timer gamle spor som forberedelse til vores Level 2 test. Det fik vi lov til at forsøge da vi var i Holland. Babu knoklede og jeg fejlede, men blev en erfaring rigere. Jeg håber at vi får en ny chance næste år.
Ellers er Noseworken rigtigt blevet hot i Danmark. Jeg er nu godkendt som DKK dommer i Nosework 1 og 2. Vi har været til vores første prøve og træner primært fokus og min evne til at læse hende, så jeg kan udpege stedet, hvor duften er gemt, mere nøjagtigt.
05.02.2017 Jeg er begyndt at dyrke Nose Work og Babu er helt med på ideen, så længe lønnen er god nok.
I går drog jeg til Sjælland for at deltage i en uofficiel Nose Work prøve efter DKK nye reglement. Det var en spændende da. Jeg forventer at vi alle bliver dygtigere efterhånden som vi får mere erfaring. Jeg er også gået i gang med dommeruddannelsen.
Babu gjorde det rigtig fint og bestod alle fire momenter.
Videoen viser et meget blæsende køretøjssøg.
27.10.2016 I dag afprøvede jeg Babus evner til at finde en person som havde kastet noget ned fra en en bro. Babu var meget motiveret og jeg tror at vinden også bragte lidt direkte fært helt hen til startstedet. 
Jeg har lige været på et seminar i Dortmund, hvor jeg fik besked på at være lidt mere efter hende og være hurtigere til at overtage styringen, når hun viste "negativ". Jeg vidste at min sporlægger var drejet ned ad den første villavej, men derefter var det ukendt land.. Det var sjovt at se hvordan Babu arbejdede på broen og der var gang i hendes hale i dag.
19.08.2016 Babu har nu klaret et 24 timer gammelt spor. Det var sjovt at se hende arbejde. Jeg var lidt forbavset over hvor hurtigt hun startede og hvor motiveret hun arbejdede. Det er som om hun arbejder bedst, når det er en sporlægger hun ikke kender.
Da jeg tilmeldte mig stod der, at sporlæggeren ikke ville være ved enden af sporet. Det havde de heldigvis ændret, men det gav en ekstra udfordring med den nye/friske fært, som hun pludselig mødte.
22.06.2016 Et par travle måneder er overstået. I maj havde vi årets Mantrailer seminar i Danmark før jeg kørte til Holland og arbejdede sammen med José Gonkel i 3 dage. Her prøvede jeg for første gang at holde pause på sporet. Babu syntes vist at det var noget mærkeligt noget, men drak gerne lidt vand og ventede roligt indtil de 5 minutter var gået, hvorefter hun fortsatte super koncentreret.
Jeg er nu kommet hjem fra en 3 dages conference/seminar med 60 deltagere fra 11 forskellige nationer. Jeg var i en gruppe med en russisk instruktør, en østrisk assistent, to ungarer og 3 spaniere. De var alle meget begejstrede over Babus arbejde. Det er jo rart at vide at vores træning går den rigtige vej.
23.05.2016 Jeg har været på instruktørkursus i K9 Nosework med stifteren af sporten, Ron Gaunt. Det var en spændende uge, hvor vi arbejdede med meget forskellige hunde. 
Træningen minder meget om mantrailtræningen. I Nosework følger hunden også sine instinkter, lærer gennem "self discovery" og hundeføreren måkunne læse sin hund, når den arbejder.
Babu nød at være på kursus. Vi startede med godbidssøg, men søgte pårenduft inden ugen var omme.
Videoen viser vores aller første træning.
28.03.2016 I går var det Babus fødselsdag. Hun blev 3 år. 
Jeg kan godt mærke at hun er blevet mere voksen. Hun styrer min unge Working Kelpie med en konsekvent pote, men de har også meget sjov sammen.
Jeg havde meldt mig til et Påskeevent i Tyskland ved en træner, som jeg ikke tidligere havde arbejdet sammen med. Det viste sig desværre, at vi var meget forskellige og han læste Babu anderledes end jeg gjorde. 
Efter 3 dages frustrerende arbejde indrømmede han dog, at jeg læste hende rigtigt.
Her er en lille video, hvor jeg synes at hun er meget let at læse. Jeg er glad for at mine frustrationer ikke fik ødelagt vores gode samarbejde. 
01.03.2016 Det er dejligt når man kan se at træning forbedrer hundens arbejde. Igennem de sidste par måneder har vi arbejdet på at Babu holder fokus på sporlæggeren og ikke lader sig lokke af rådyr, kronhjorte eller andet som bevæger sig i skoven. 
Dagens spor var 2 timer gammelt, men sporlæggeren var blevet hentet og bragt tilbage, så hun nåede ikke at læse ret meget i sin bog før Babu havde fundet hende. Jeg havde en mistanke om at Babu havde noget direkte fært i startområdet og, efter at have set på kortet, tror jeg at det var grunden til hendes eftertænksomhed. Hun har heldigvis lært at tage selve sporet, når hun er tvivl. 
Min GPS (blå) var desværre ret unøjagtig i dag.
23.02.2016 Babus vildtinteresse er noget af en udfordring, men det giver mig også nogle konkrete træningsemner. 
For to uger siden lærte jeg, at det tager hende ca. 5 minutter at få arbejdsfokus tilbage når vi har set en flok rådyr. Selvom jeg er meget opmærksom på hendes ændring i intensitet, har jeg afbrudt sporet et par gange, men de sidste par uger har vi arbejdet bevidst på at få hende til at vælge det rigtige spor. 
I dag forsvandt sporlæggeren ud i skoven og 45 minutter efter startede jeg Babu fra hans T-shirt. Det eneste vi havde aftalt var, hvor jeg kunne finde den. (Dobbelblind) Babu gik dejligt koncentreret også igennem et meget vådt område, hvor hun næsten skulle svømme. Det ville jeg godt have haft på video. Èn gang var jeg i tvivl. Var det en direkte fært af Knud eller en hjort? Jeg valgte at lade hende gå i den ønskede retning og efter ca 30 meter dalede hendes intensitet. Vi vendte derfor tilbage til vejen, hvor hun straks fortsatte med fuldt fokus. Efter 16 minutter og ca. 1.000 meter fandt vi den avislæsende sporlægger.
29.12.2015 Babu fik en udfordring i dag. Et ægtepar havde været i skoven med deres hund. De havde delt sig og manden var kommet tilbage med hunden. 
Der var efterladt en pose med damens trøje, men posen havde været med i bilen, så den lugtede nok også af mand og hund.  Babu startede med at gå den vej som manden og hunden var kommet fra, men fik efterhånden kæmpet frem til det rigtige spor, på trods af en kraftig vind.  
Da hun ikke længere blev forstyrret af andres spor (efter 9:42 min), satte hun fart på og jeg kunne rigtigt nyde turen.
14.12.2015 Babu er begyndt at jagte katte. Jeg har været nød til at opgivet et spor, men også udfordret hende i katteområder. 
I weekenden trænede vi i Lübeck. Her fik jeg afprøvet en lidt anden måde at handle hende på, men der er også mange katte i Lübeck. På et af sporene mødte vi 3 stk. Det lykkedes os at komme videre hver gang.
Videoen viser mit første forsøg med kort line og en afslutning, hvor Babu til sidst vælger sporlæggeren i stedt for katten.
16.10.2015 Så blev spændingen i Versus udløst. Du kan se Babus duel med dronen her:
Drengen havde givet os en udfordring ved at gå i zig-zag gennem landskabet, men på halvvejen fik Babu en kraftig direkte fært og mente at han måtte være i træet. Derefter begyndte hun at kontrollere alle kamerafolk i området, så jeg valgte at løbe en større omvej til busken, som jeg havde spottet. Jeg blev meget glad, da jeg så Emil ligge under busken. At droneføreren ikke så Emil, da han var på skærmen viser hvor vigtigt det er, at man kan bruge sit "værktøj" under alle forhold.

 

30.07.2015 Der er nu gået 3 uger siden Babu er blevet steriliseret. Dyrlægen roste hendes fysik, som gjorde det let for ham at udføre kikkertoperationen. I denne uge er vores rutinerede urbane sporlægger kommet tilbage fra ferie, så efter en måneds pause fra byen kunne vi endelig komme afsted. Jeg kendte retningen på starten. Resten var op til Simone Laursen. Jeg var forberedt på nosebook problemet. Det må vi stadig arbejde på. Jeg kunne dog ikke lade være med at grine lidt af Babu, da hun åbenbart lige ville have fulgleklat-deodorant på. Hun er stadig en langsom starter, men øger efterhånden intensiteten og at afslutningen er parallelt med sporet, må skyldes vinden.
22.06.2015 Det er en travl tid.
DKK har haft en artikel om Mantrailing i deres blad Hunden. Du kan også finde den her.

Om et par måneder er Babu igen med i DR programmet Versus. Denne gang er konkurrerer vi med en drone om hvem der hurtigst kan finde en dreng, som har skjult sig i et smukt område i Nordsjælland. Det giver nok også interesse for at lære noget om mantrailing. 
Desværre er mine weekender besatte helt hen til november måned.

12.06.2015 Læseferie giver mulighed for lidt ældre spor. Sporet blev lagt kl 10, hvor jeg samlede sporlæggeren op og kørte hende tilbage til endepunktet kl. 13. Jeg var ekstra spændt fordi solen og varmen pludselig kom ved 12 tiden. For mig er det en udfordring at undgå at påvirke Babu, når hun arbejder. Jeg skal nemlig også være meget hurtig til at reagere på hendes signaler, når hun er i sporet. Hun starter ofte lidt forsigtigt og bliver tydeligere efterhånden som vi kommer længere frem på sporet. Det var også tilfældet i dag, hvor jeg startede hende et sted, hvor sporlæggeren var gået forbi. Jeg glæder mig til den dag hun bare følger sporet hele vejen og ikke lige skal undersøge noget andet (nose-book og pee-mails), når lejligheden byder sig.
21.04.2015

Vi har afholdt det første seminar i Mantrailing i Danmark med en af de meget erfarne instruktører fra USA. John Salem har haft over 1.500 reelle indsatser i sin tid med politiet i Detroit.

John udfordrede os i alle de tre dage seminaret varede og jeg fik en oplevelse gennem Bilka som jeg sent vil glemme.

 

28.03.2015 I går blev Babu 2 år og hvad giver man en støver i fødselsdagsgave? En special opgave selvfølgelig.

Jeg fik min sporlægger til at sætte sig og vente på toget i et kvarters tid. Det giver en masse fært rundt i området. 7 minutter før toget skulle komme, gik hun så sin vej og da toget var kørt og alle passagererne havde forladt perronen, kom jeg med Babu.
Der var ikke ret meget vind, men det gav lige en tur op ad den trappe som sporlæggeren var gået ned ad.
Jeg er godt tilfreds med Babus arbejde mellem skraldespande og masser af friskere fært fra en masse mennesker.

25-02-2015 Mange tror at en Mantrailer kan finde flere uger gamle spor, spor efter personer som har kørt i bil og andre fantastiske ting.
Selvfølgelig sker det, at det lykkes at finde en afdød en uges tid efter at vedkommende har forladt sit hjem. Det sker også at man vinder i lotto, men jo længere tid der går jo mindre er sansynligheden for at hunden kan følge færten.
Jeg er begyndt at udfordre Babu med 2 - 3 timers gamle spor i skoven, hvor der ikke er så meget anden menneskefært, men dyrene kan være en udfordring i sig selv. Jeg er blevet bedre til at se, hvornår Babu begynder at følge sine egne interesser.
15.01.2015 Vi kom godt ind i det nye år. Babu har fået en "lillebror" som hun er meget glad for og leger meget med. Det er en Working Kelpie som skal uddannes til Redningshund.
Babu er blevet mere stabil og jeg er blevet bedre til at se, hvornår hun beskæftiger sig med private gøremål.

En stormende dag havde jeg planlagt et lille specielt spor. Jeg (og min figurant) var heldige. Vinden var løjet lidt af og det regnede ikke så voldsomt da hun gik og var næsten tørvejr, da sporet blev udarbejdet. Babu havde sine problemer, men løste dem efterhånden.

06.11.2014

Babu har været igennem en periode, hvor andre hundedufte har været ekstremt interessante. 
Jeg har oplevet det som om hun hele tiden har været på "NoseBook", sideløbende med at hun fulgte sporet. Engang imellem blev de private ting desværre så interessante, at vi har været på en del udflugter. Det er heldigvis kun mig, der har været frustreret. Babu synes stadig at det er sjovt at finde mennesker.... også..
Mine erfarne træningskolleger har forsøgt at berolige mig og efter at Babu har været igennem sin anden løbetid er hun igen blevetmere fokuseret.

I løbet af efteråret har vi været på et spændende seminar med Jeff Schettler i Leipzig og en længere tur til Holland. Her blev det til 2 gange 3 dage med John Salem som er meget rutineret i at arbejde i byområder. Det lærte jeg utroligt meget af og Babu blev også meget mere sikker.

27.07.2014 Tiden iler og det er en varm sommer.
Vi har igen været på et lille seminar i Tyskland, hvor jeg fik nye ideer til træningsmomenter, men mine hjælpere i Danmark holder desværre sommerferie.
Sidste gang vi besøgte vores træner i Schleswig besluttede vi at lave et forsøg. Personen forsvandt på cykel. Jeg kendte startretningen, men ikke resten af sporet, som viste sig at være rigeligt langt i den ekstreme sommervarme, hvor det også blæste en del.
Starten var på en hundeluftesti, derefter gik det over en trafikeret gade. Cyklisten havde siddet på trappen, hvor Babu ville ind gennem døren. Babu viste fint sporets retning, men færten fløj rundt og hun var godt brugt, da cyklisten endelig stoppede.
09.05.2014 Det har været en travl tid for Babu. 
I sidste uge var vi på et 4 dages seminar i Tyskland. Vi fik bl.a. bestået GAK9 Level1 testen. 1 time gammelt, 600 meter med to sving og en ukendt person for enden.
Onsdag tilbragte vi i en skov ved Silkeborg i selskab med et filmhold. Til efteråret vil der blive sendt en række quizprogrammer, hvor der gættes på udfaldet af forskellige konkurrencer. Babu skulle løbe om kap med en geocacher.
I dag har vi været til optagelsesprøve som besøgshund for TRYGfonden. Babu bestod selvfølgelig. Hun er en rigtig charmetrold.

 

16.04.2014 Vi har være i Tyskland og trænet med en gruppe nye mennesker. Babu fik tre forskellige figuranter og viste hermed at hun følger den fært hun bliver sat på, uanset om det er en person hun kender eller ej.
En meget kraftig vestenvind drillede os dog en del for færten fra figuranten flød ind over en del at sporet. 
Ved det første spor ramte den direkte fært ned i et cafeområde på gågaden. Jeg måtte holde Babu væk fra cafegæsterne, men kunne ikke lade være med at smile, da hun ville ind til en manniquin som stod i et butiksvindue. Vi måtte ud af området med direkte fært og bevæge os tilbage på læsiden af gågaden for at finde den rigtige gyde.

 

27.03.2014 I dag fylder Babu 1 år. Hendes fødselsdagsgave var et helt frisk trail efter Simone. Det blev lidt længere end planlagt, men tilgengæld var det helt friskt.
Simone kunne ikke komme den vej jeg havde planlagt, så vi endte med 1,3 km gennem skov og villakvarterer. Flot arbejde af Babu. Hun elsker at arbejde og kan næsten ikke vente med at komme afsted. I går trak hun mig igennem 500 meter skov i Schleswig. 
Hun har været meget interesseret i hundedufte. Det er blevet bedre efter at første løbetid er overstået, men det er stadig noget vi arbejder med.
I mandags arbejdede jeg med forstyrrelser. Børn vil så gerne klappe hende, når vi kommer forbi. Det lader hun sig heldigvis ikke forstyrre af. Heller ikke den hund som lige gik på det andet fortorv.

 

05.03.2014

Babu er blevet meget interesseret i andre hundes dufte. Det er ikke særlig smart, når det er mennesker der skal findes.
Vi træner meget i områder, hvor der også luftes hunde, så hun får en del korrektioner under arbejdet. Jeg oplever hendes manglende koncentration ligesom mennesker, der hele tiden lader sig forstyrre af Facebook eller SMS på telefonen.
Mine venner har heldigvis kunnet berolige mig og siger at koncentrationen kommer igen. Babu er nemlig kommet i løbetid, 11 måneder gammel. Jeg har fået valget enten at lade hende holde fri fra træningen eller sætte kravene ned, så det er let og sjovt. Jeg har valgt det sidste og træner i øjeblikket i områder, hvor der ikke luftes andre hunde. Så går det fint.
Her er en video fra januar, hvor der endnu ikke var så meget Facebook i arbejdet.

 

06.01.2014 Så er julen og nytåret overstået. Jeg tror at det har været hårdt for hundene. Ingen træning og masser af dage med regn, rusk og familiebesøg.
I dag havde jeg planlagt en opgave til unghunden. Jeg synes at hun har travlt med så meget, når vi træner. Det virker næsten lige som de unge mennesker, der hele tiden er på Facebook. Her er det nu rådyrerne som trækker.
I går mødte vi en jagt. Det gav en del vildt som passerede skovvejen lige foran os. Her kunne jeg tydelig mærke hvad Babu er skabt til. I dag kunne hun heller ikke lade rådyrerne være og det tog mig næste 15 minutter at blive overbevist om at det var problemet. Babu genfandt heldigvis sporet og fik sluttet i fin stil
27.11.2013 I dag blev Babu 8 måneder gammel. Hvad giver man en sporhund i fødselsdagsgave? Et spor selvfølgelig.
Det blev en tur gennem den gamle del af Schleswig. Et rigtig smukt område.
Jeg nyder den ro som Babu arbejder med. Jeg tror at hun også får oplevet en del andet end det spor som hun skal følge, men i dag fortsatte hun selv fra diverse hundepletter uden at jeg måtte kalde hende tilbage til opgaven.
Hun er begyndt at sidde og småpibe i bilen, når vi er i de områder som hun er vant til at arbejde i. Jeg tror virkelig at hun nyder jobbet.
04.11.2013 Årets sidste Introduktionskursus blev gennemført i Skanderborg. Da jeg skulle demonstrere figurantens opgave ved "Firetrails" fik en af observatørerne udlevet Babu med besked på at holde fast i enden af linen og undgå at blive kørt over. Sikke en løbetur han kom på, men Babu fandt mig.

Vi har igen været afsted. En 3 dages BootCamp i Dortmund, hvor vi var nød til at skifte gruppe midtvejs da den anden træner også ville se Babu arbejde. Alle er begejstrede og roser hendes arbejdsegenskaber. Meget er kommet via træning, men en stor del skyldes vist også hendes medfødte arbejdsegenskaber.
Jeg nyder også at se hende arbejde og selvstændigt løse problemerne. Vores mest spændende trail kan du se her.

Alt er dog ikke rosenrødt. På trods af hendes fokuserede arbejde, så skal der ikke meget til før der også skal snuses til hundedufte eller sige vov af en hund i området. Heldigvis tilgiver hun mig og slår hurtigt tilbage til den egentlige opgave, når jeg får gjort hende opmærksom på hvad der var vi havde gang i.

18.09.2013 5 dage med Jeff Schettler. Det var lidt af en udfordring. Jeg var ikke klar over at man kunne tillade sig at give så ung en hund så store udfordringer. Det var ikke altid at vi fandt figuranten, men jeg lærte at Babu allerede kan fastholde personens fært og det intensive arbejde i omkring 10 minutter, når vi er kommet for langt over et knæk. Babu lader sig desværre let aflede af hundelort, men genoptager sit arbejde, når jeg beder hende om det. Hendes evne til at fastholde fokus på opgaven vil blive bedre med tiden. Vi var kun i byområder én dag, men her fik vi 3 udfordinger som kan ses på videoen.
På vejen hjem fra Düsseldorf besøgte jeg Babus opdrætter og fik lidt informationer om hvordan den race arbejder som schweisshund. Jeg havde bemærket nogle detaljer i hendes arbejdsmønster som jeg fik bekræftet er fremavlet og jeg blev rådet til at sætte min hastighed meget længere ned, når vi arbejdede i skoven. 
25.08.2013 Vi har været på vores første intensive træningsseminar. 3 dage med udfordringer. 
For Babu betød det længere trails, nye omgivelser og en hundefører for enden af linen. For mig betød det hurtigere arbejde, masser af koncentration for at håndtere linen, læse hunden og starte vores udvikling mod et godt team.
Det var dejligt at få ros for det grundlæggende arbejde, jeg har gennemført i de sidste par måneder, godt at blive udfordret og at få en masse tilbagemelding på både Babus og mit arbejde. Det blev også til 15 minutters video.
Jeg fik lektier for og også at vide, at vi passer godt sammen, så de næste par år bliver bestemt ikke kedelige.
01.08.2013 Babu en nu blevet 4 måneder og i går kunne vi tage til Tyskland og træne for første gang.
Vi fik først 3 trails. Et kort "firetrail", hvor Babu var så meget klar at hun næsten nåede at stikke af fra mig og løb langt forbi figuranten før hun slog næsen til. Så blev roen før starten prioriteret og det gav dette flotte trail. Jeg er spændt på hvad der sker, når jeg skal hænge fast i linen. På det sidste trail skød hun genvej langs en søbred, så hun måtte igennem et mudderhul. Efter at have arbejdet med de andre hunde fik Babu et lidt længere trail, hvor hun virkelig måtte arbejde med færten. Det klarede hun også.

I dag har hun lige fundet Simone tre gange. Sidste gang var mindst 100 meter med et knæk og de sidste 30 meter gennem højt græs. Det går forrygende.

16.07.2013 Babu er blevet 16 uger og har udviklet sig både fysisk og psykisk. Hun er stadig vild med mennesker og følger mig pænt, men er også blevet mere selvstændig.
I dag måtte jeg overliste hende inde ved naboen. Hun ville hellere se verden end med ind i huset igen.
Hun har tabt sin første tand, vejer 10 kg og er stueren, når døren står åben.

Ved aftenens træning viste hun at jeg hellere må få genoptaget min løbetræning. Det tegner rigtig godt.

10.07.2013 Babu viser både kreativitet og initiativ. Engang imellem kan det godt være lidt anstrengende.
I morges fandt hun en vej ud af den indhegnede have, da jeg kom hjem fra skoven med Gipsy. Hun ventede heldigvis pænt udenfor hoveddøren indtil jeg lukkede op.
Hvis vandskålen på terassen er tom kan jeg høre hende rode med den og hvis jeg ikke er hurtig nok, så kommer hun ind i stuen med den. Desværre bliver grene, mos, rødder og lignende også båret indenfor, hvor det kan splittes ad på stuegulvet.
I den sidste uge har vi kun haft et enkelt uheld. Det var da jeg prøvede at genindføre måtterne ved dørene. Hun har åbenbart en opfattelse af at, måtter skal der tisses på.
Gipsy finder sig stadig i at blive gøet af, overfaldet og trådt på, men trækker ind imellem også Babu rundt i ørerne. De to hunde trives med hinanden.
Desværre er næsten alle mine hjælpere på ferie, så det blev kun til en gang træning i denne uge, men Babu viser tydelig glæde, når hun finder den bortløbende figurant. Jeg skal bare huske at hun endnu ikke engang er 4 måneder.
I går kom der en familie forbi lige da Babu var startet på sit søg, men det generede hende ikke. Hun ville finde Tobias som havde tabt sin trøje.
I mangel på træningsmuligheder må næsen nøjes med godbidssøg på græsplænen og det er vejret perfekt til.
30.06.2013

Fredag blev Babu vaccineret, så om en måned er hun klar til at køre til træning i Tyskland. Hun vokser godt, er stadig gode venner med Gipsy og helt vild med at finde mennesker. I tirsdags fandt hun Lise, i torsdags var det Cecilie som blev væk og i går forsvandt Astrid. 
Hun er ligeglad med hvem det er hun skal finde, men vil helst hilse på alle mennesker. Til gengæld er hun ikke så glad for fremmede hunde, men det gør jo ikke noget.

Hun vokser godt og er begyndt at skifte fortænderne. Hun har prøvet at jage med mig i køkkenet ved at gø, men det er kun Gipsy hun kan jage med på den måde.

22.06.2013 Babu vokser godt og er meget aktiv i perioder. Gipsy er blevet hendes bedste legekammerat selvom hun trækker Babu i ørerne.

Vi har holdt vores første introduktionskursus og her fik Babu lov til at finde mig. Hun viser ikke den store begejstring, men bruger sin næse godt og ser ud til at overveje situationen.
I dag har vi været rundt på lystbådehavnen. Det tog hun i stiv pote. Det eneste jeg har bemærket at hun er lidt usikker overfor er fremmede hunde og høje lyde. Hun vil helst hilse på alle mennesker og det er rigtig godt.

11.06.2013 Babu har fundet formålet med livet - at finde mennesker.

I dag lykkedes det mig at finde den rigtige sværhedsgrad. Først lidt leg med superfiguranten som derefter hurtigt blev fundet.
Så var hun nød til at slå næsen til. Det gav lidt problemer, men hun løste dem selv og var næsten helt ustyrlig på det sidste trail.
Nu er det spændende hvad hun kan huske næste gang.

09.06.2013 Babu får en masse miljøtræning. Når jeg går tur på gågaden i Horsens vil hun gerne hilse på alle, gå med i butikkerne og kan falde helt i staver over en skobutik. Mine sko herhjemme er blevet indhegnede, da de ellers vandrer ind midt på stuegulvet. 
I går var hun med på Tirsbæk Green Games, hvor hun mødte en masse forskellige mennesker - også nogle som var klædt ud som trolde og orker. Hun tog alt i stiv pote, fik sig en lur i løbet af eftermiddagen og var klar til legetime med Gipsy da vi kom hjem igen. Der var flere som kunne genkende racen, men nogle syntes også at hun lignede en Rodesian Ridgeback. Måske er det grunden til at hun i dag slæber rundt på vores løve.
05.06.2013 Babu har fundet sit første menneske. 
I går aftes var mantrailergruppen i Horsens samlet og som afslutning fik Babu lov til at finde en person som løb om bag en busk.
Jeg kunne godt mærke at det er en meget ung hund. Koncentrationen holdt ikke længe af gangen, men det blev da til 4 korte selvstændige søg og både mad, kæl og leg hos den meget glade figurant. Det skal nok blive sjovt.

I dag var hun en tur på farmen og fik leget med en 9 uger gammel FT Spaniel. Der blev også taget en masse flotte billeder som kan ses her.

04.06.2013 I weekenden viste Babu virkeligt sit overskud. Jeg underviste begge dage, så det blev til mange timer i bilen. Når jeg havde mulighed for det kom hun ud og blev nusset af alle deltagerne. Hun fik også smagt mange forskellige godbidder, men viser ikke tegn på at ville arbejde for dem.
I går var vi til hvalpetræning. Babu startede med lige at samle en kuglepen op som var tabt i græsset. Derefter lå hun roligt på sit tæppe. Fik leget lidt med mig, snust rundt, spist forskellige guffer, snust i græsset og stod undrende hos træneren da jeg forsøgte et indkald. Hvorfor skulle hun dog lede efter mig. Hun havde det da godt hvor hun var.
Gipsy nyder sin lille legekammerat som må alt.
31.05.2013 Sommeren er kommet og døren ud til haven er åben fra morgen til aften. For første gang er Babu selv søgt ud på græsplænen for at gøre sig ren. Dejligt. 

Huset trængte efterhånden også til en støvsugning. Gipsy fælder nemlig i øjeblikket. Babu var helt tryg ved støvsugeren, men lidt af en drillepind, når tæpper og puder blev rystet. Her kan jeg mærke at Bayeren også let kan hetzes op. Måske var det inspirationen for Gipsy som gik i gang med at lære Babu tovtrækkeri. 

Når jeg ser Gipsys arbejde, så kan man godt få lidt fiduser til sit eget arbejde som figurant. Jeg fik igen fat i videokameraet og her er resultatet.

30.05.2013 Vi sov længe i dag. Kl. 05:15 var vi lige ude, men faldt hurtigt i søvn igen. Kl. 07:30 vågnede jeg med en hund på mit hoved. Babu kan tydeligt ikke lide at være afskåret fra sin omverden. Efter morgenlufteturen med Gipsy fandt jeg Babu i hundesengen i soveværelset. Hun havde fået flyttet sit bur så meget at hun kunne forlade sin kravlegård  via en stor stofløve som lå bagved buret. Jeg tror at jeg vælger min egen seng med begge hundene i nat.
Vi har været en tur på gågaden, hvor Babu lå roligt og kiggede på livet mens jeg fik en kop kaffe. Bagefter fik vi hilst på forskellige mennesker. 
Mere hvalpelegetøj er også fundet frem og afprøvet.
29.05.2013 Babu slægter vist sin far på. Han ligger altid og sover i bilen, når han er med på jagt. Han skal vækkes, når der er brug for ham, så går han glad og motiveret ud, finder det anskudte vildsvin og går derefter tilbage i bilen for at sove videre.
I går skulle Gipsy og jeg træne i Tinglev, så det blev til mange timer i bilen. Først var vi dog på besøg hos Fine, en Aussie der er en uge ældre end Babu. Her viste den store forskel på hyrdehunde og støvere sig, men efter ½ times tid, så havde de fundet ud af at lugte til ting sammen.
I dag skete der så et gennembrud på hjemmefronten. Gipsy (21 måneder gammel Entlebucher) fandt endelig ud af hvordan Babu skulle tackles. Jeg sad tilfældigvis ved min PC med kameraet indenfor rækkevidde. Det kom der 8 minutters video ud af. Spændende at se, hvordan begge parter arbejder mod en fælles forståelse efter 3 dages usikkerhed. Link til video af Gipsy og Babu
28.05.2013

Mit første mål var at Babu skulle kunne opholde sig i bilen, hvor jeg har et dobbeltbur så Gipsy har den ene side og Babu den anden. Hundetræning giver meget kørsel og generelt skal mine hunde kunne opholde sig i bilen i lange perioder.
Babu virker ikke særlig interesseret i mad. Morgenmaden blev spist op over et par gange, men både frokost og aftensmad blev næsten ikke rørt. Hun fik lært at spise små pølsestykker, men legetøj er helt klart meget sjovere. 
Vi trænede et par gange med at sidde i bilen sammen med Gipsy før køreturen startede. Babu tog turen forbavsende roligt. Hun lå helt afslappet, når jeg kom til bilen og hentede eller bragte Gipsy. Det lover godt.
Hjemme larmer hun en del når hun bliver holdt på afstand og gør sit yderste for at nedlægge diverse gitre og andre ting som forhindrer hende i at være helt tæt på mig.
27.05.2013 I går blev Babu hentet hjem. Køreturen gik uden problemer. Så længe Babu har fysisk kontakt med et menneske er hun helt rolig. Hun har tydeligt været båret meget rundt, blevet kælet meget for og siddet meget på skødet.
Gipsy (1½ år gammel Entlebucher) forsøgte at få hende til at lege, men Babu er vist ikke vant til voldomme bevægelser og blev bange for hende. På et tidspunkt lød der også en knurren fra den lille brune klump som lå mellem mine fødder, så Gipsy har valgt at holde en meters respektafstand, hvis jeg ikke er i nærheden.
Natten gik med 6 timers søvn på en madras i stuen og næsten med mit hoved inde i det bur som Babu skal vænne sig til at sove og være alene i.
Morgenen viste at Babu gerne vil hente og bringe tingene hjem til mig, når jeg sidder på gulvet. Det bliver spændende at se, hvordan hendes næsearbejde udvikler sig.
08.05.2013 BaBu er en Bayersk Bjergschweisshund. På tysk hedder det en BGS (Bayerische gebirgsschweißhund).

Hun er født 27.04.2013 i en stue i Tyskland. Kuldet var på 5 tæver og 3 hanhunde og var tævens andet og sidste kuld så opdrætteren beholder også selv en tæve. I dag var jeg på besøg og måtte vælge mellem de to sidste tæver. 

Jeg valgte hende der bed mig i næsen, så opdrætteren beholder den anden. De to tæver skulle have nogenlunde samme temperament, men det er svært at sige noget, når hvalpen kun er 6 uger gammel. 

Familien så ud til at trives. Hvalpene havde fundet deres tissesteder (på gulvet) og havde lige været på udflugt i haven. Efter at jeg havde nusset rundt med dem alle blev der hurtigt ro i kassen. Der skal soves meget i den alder.

Søndag den 26. maj henter jeg BaBu. Det bliver spændende at arbejde med en hel anden type hund end jeg er vant til.

01.04.2013 Efter at have arbejdet med Gipsy, en Entlebucher Sennenhund, i 8 måneder måtte jeg erkende at hendes hastighed og følsomhed overfor mine mindste signaler gør det meget svært for os begge. Gipsy fortsætter sin nu uddannelse som redningshund i ruinsøg og nordisk rundering. Det arbejde er hun anskaffet til og hun nyder det.
En Entlebucher Sennenhund er en hyrdehund som gerne bruger øjnene, mens de bedste mantrailerhunde er næsehunde. I USA sværger man til Blodhunde som i generationer er opdrættet til at følge mennesker, men den race passer ikke til mig. Jeg vil gerne have en mindre hund som ikke savler, kan gå pænt i snor, kan lide mennesker og kommer når jeg kalder. Det sidste ved jeg kan være svært med en hund som helst skal følge sin næse.

Jeg have mødt en del BGS  (Bayerische GebirgsSchweißhund) på kurserne i Tyskland og racen tiltalte mig. Størrelsen er næsten den samme som Entlebucherens, den er villig til at samarbejde med hundeføreren, udviklet til at finde sårede vildsvin og hjorte i bjergrigt terræn, men mange viser sig desværre at være ret sensible i bymiljøet. Det sidste tror jeg afhænger meget at hvalpens erfaring i de første 8 uger hos opdrætteren. BGS´en er en videreudvikling og lettere udgave af den Hannoveranske Schweisshund.

Selvfølgelig er der ingen i Danmark som opdrætter den race og de danske kontakter oplyste mig om at det kunne jeg godt glemme. Hundene sælges kun til aktive jægere som vil bruge dem til Schweissarbejde. Så begyndte jeg at lede i Tyskland. Her skulle man melde sig ind i specialklubben og skrives på venteliste. Så kunne man måske få lov til at købe en hvalp i løbet af et par år, men en dag faldt jeg over noget.
Et kuld fra en køkkenopdrætter. Godt nok uden papirer, men begge forældrehunde arbejdede som schweisshunde. Her fik jeg lov til at komme på besøg og heldigvis var der endnu en ledig tæve. Det blev så BaBu. Navnet er valgt fordi det er let at råbe og meget forskelligt fra Gipsy.